Geplaatst op

Kou op de boerderij

Koeien water geven

Kou op de boerderij

De komende dagen gaat het, als de weerberichten kloppen, weer erg koud worden. Dit gebeurde eerder deze winter ook al. Ruim een week geleden hebben we het volgende meegemaakt op de boerderij:

Gezond weer

Ondanks dat de temperaturen ver onder de 0 graden lagen en er een straffe wind uit het oosten woei, is het voor koeien niet snel te koud. Een normale (zwart witte) Nederlandse koe kan het prima vinden met temperaturen onder de 5 graden. Tot -10 graden genieten ze van het winterweer. Koud weer zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof beschikbaar is in de lucht en dat bacteriƫn zich rustig houden. De extra verbranding van energie door de kou wordt daardoor ruimschoots gecompenseerd door de gunstige omstandigheden, waarin de dieren zich bevinden.

De Jersey’s en de kou

Ondanks dat het weer ook voor onze Jersey’s gezond is, hebben ze eerder last van de kou. Dit komt, doordat de dieren kleiner zijn en naar verhouding met andere koeienrassen een groot lichaamsoppervlak hebben. Hierdoor stralen ze meer warmte uit naar de omgeving. Dit verklaart ook dat Jersey’s het in de zomer bij hoge temperaturen langer volhouden dan de zwart witte Nederlandse koeien. Als de dieren het echt koud hebben, gaan de haren recht overeind staan en worden bijvoorbeeld de tepels erg gevoelig. Niet handig als we er nog melk uit willen halen. Hiervan merkten we gelukkig weinig tijdens de kou.

De kalveren stralen naar verhouding nog meer warmte uit naar hun omgeving dan koeien. Dit komt doordat hun huidoppervlak in verhouding tot het gewicht groter is dan bij een koe. Doordat onze kalveren buiten lopen in de winter, moeten we alle zeilen bijzetten ze lekker warm te houden. Dit betekend dat we de dieren ruim in het stro zetten, zodat ze hier lekker in weg kunnen kruipen. Daarnaast beschermt de iglo de kalveren tegen de wind en geven we ze extra voer dan normaal, omdat de dieren meer voer nodig zijn om zich warm te kunnen houden. Hierdoor hebben ze geen last van de kou. De kalveren komen alleen om te eten en te drinken ze even naar buiten. Is hun maagje vol, dan gaan ze snel weer terug in de iglo en zie je ze de rest van de dag niet meer buiten.

Bevroren waterleidingen

Naast het warm houden van de kalveren, is onze grootste uitdaging de dieren te blijven voorzien van vers water. Doordat het ineens snel koud werd, waren veel waterleidingen buiten en in de stal bevroren, ondanks dat we alles winterproof gemaakt hebben. Sommige waterbakken hebben we snel weer ontdooid gekregen met warm water. Andere bakken wilden niet meer stromen. Hierdoor zijn we erg druk geweest met het brengen van emmers water naar de kalveren en koeien, waar de waterleidingen bevroren zijn. We hopen dat het dit weekend niet weer zo erg wordt als voor ruim een week terug. We zijn in ieder geval goed voorbereid en weten waar we op moeten letten.

Onze melkrobot kan gelukkig goed tegen de kou. Ondanks dat de ijspegels eraan hangen, melkt de machine de koeien gewoon door bij dit weer. Voor de robot moet het -25 graden worden, voordat deze niet meer werkt. Die grens gaan we deze winter naar verwachting niet meer meemaken, dus dat is voor ons een zorg minder.

Ijspegels aan de robot