Geplaatst op

Storm op de boerderij

Storm op de boerderij

Zoals overal in het land was het ook bij ons op de boerderij stormachtig gisterochtend. Met maximaal windkracht 11 is ons erf mooi schoongewaaid. Doordat alles hier op het platteland open is, moeten we altijd goed nadenken hoe en waar we wat neerzetten, om te voorkomen dat het met het eerste het beste zuchtje wind wegwaait. Daarnaast moet alles goed gezekerd staan, mocht een storm ineens komen opzetten. Onze boerderij staat in een heel open landschap, met weinig bomen. Hierdoor waait het hier altijd eerder en harder dan in de stad of in het bos.

De Jersey koeien en de storm

De koeien genieten doorgaans erg van het uitzicht wat ze hebben in het landschap. Op zomerdag kunnen ze dan heerlijk relaxed liggen in de zon. Nu in de winter met storm staan ze lekker op stal en gaan de windschermen automatisch dicht om zo tocht en regeninslag tegen te gaan en zieke dieren te voorkomen. De Jersey’s zijn naast de harde wind ook geen fan van regen en nat worden. We hebben de kalveren, die we tegenwoordig buiten houden, tijdens de buien en storm niet buiten gezien. Ze hebben mooi droog kunnen liggen in hun iglo’s. Wel wilden de lege iglo’s wegwaaien. We hebben ze extra verzwaard, om zo wegwaaien te voorkomen.

De schade

De storm was heftig vandaag, maar we hebben weinig schade aan de storm overgehouden. De belangrijkste dingen die kapot- en omgewaaid zijn, zijn een dikke boomtak en een machine die van zijn sokkel is gewaaid. Dat de storm krachtig was, was ook te zien aan een zware mestslang, die door de storm vanaf de muur van de stal midden op het pad is beland. De wind stond voor ons gelukkig de goede kant op zodat de dikke boomtak niet op onze kalveren in de iglo’s of op de schuur terecht is gekomen. Zie hieronder de foto’s voor een indruk van wat de storm heeft aangericht.