Ons verhaal

Stukje historie – Landbouwbedrijf in Kamperveen

Jerseykoeien Jerseykoe Landbouwbedrijf in KamperveenLandbouwbedrijf Koers verhuisde in 1970 van de Hogeweg naar de huidige locatie aan de Leidijk in Kamperveen. De nieuwe vestiging betekende een omslag naar een modern verkaveld bedrijf en was één van de eerste boerderijen in de omgeving met een ligboxenstal. Het familiebedrijf, dat al generaties lang wordt doorgegeven, maakt continu ontwikkelingen door. Zo werd in 2011 gestart met het robotmelken. Tevens betekende dat jaar de intrede van Christiaan als nieuwe generatie binnen het landbouwbedrijf in Kamperveen. Inmiddels is de tijd daar om vervolgstappen met het familiebedrijf te zetten.

Christiaan Koers

Christiaan Koers & Bernadet Koers-Berendsen Jerseykoeien Melkveebedrrijf Koers-Berendsen KamperveenElke dag is het weer een mooi moment: het zien van al onze dieren. Alleen al voor dat moment kom ik iedere dag mijn bed uit. Van kleins af aan wilde ik al graag boer worden. Het gevoel dat ik deze boerderij over ging nemen, heeft altijd heel sterk geleefd. Ze zeggen weleens: ‘Waar je mee omgaat, daar raak je mee besmet.’ Dat is zo, maar het komt ook echt vanuit mezelf. Iedereen die mij kent weet ik dat iets met koeien heb. Als kleine jongen speelde ik hier in de stal. Op mijn dertiende reed ik trekker en drie jaar later bezat ik genoeg vaardigheden en kennis om de boerderij te runnen als mijn ouders op vakantie gingen. Toch leer ik nog elke dag bij. Zeker de laatste jaren hebben we veel stappen gemaakt. Zo hebben we ons verdiept in het sturen op basis van cijfers. Want ook dat kan op een boerderij. Door de sturing zijn we de boerderij gaan optimaliseren. Alles met het oog op een optimaal dierwelzijn.

Duurzaam produceren

Jerseyvlees T-bone steak van JerseykoeienHet steeds verder verbeteren van de boerderij past bij de koers van ons landbouwbedrijf in Kamperveen. Duurzaam produceren is een belangrijk onderwerp binnen ons bedrijf. Een robot die ervoor zorgt dat onze koeien zelf hun dagritme bepalen is daar een voorbeeld van. Op die manier komen de dieren veelvuldig buiten en bepalen zij zelf wanneer ze gemolken worden, alles met zo min mogelijk stress. Ook de kalveren hebben, als ze niet buiten in het weiland lopen, een mooie huisvesting waarmee zij grotendeels buiten kunnen zijn. Zo starten zij gezonder aan het leven als melkkoe en heeft het uiteindelijk ook een positieve invloed op de kwaliteit van het vlees.

Familiebedrijf met unieke koeien

Jerseykoeien Melkveebedrijf Koers-Berendsen in Kamperveen JerseykoeInmiddels zijn we als melkveebedrijf Koers-Berendsen toe aan de vijfde generatie. Als jonge ondernemer zet ik samen met mijn vriendin met liefde het bedrijf voort onder de naam Koers-Berendsen. Boven alles zijn en blijven we een echt familiebedrijf met wortels in de regio Kamperveen. Eentje die teruggaat naar de oorsprong van waar een boerenbedrijf ooit voor stond. Om ons heen zien we steeds meer machinale productie. Natuurlijk gaan we met de tijd mee en hebben ook wij machines. Maar wel machines die het levensgeluk van de dieren vergroten zoals onze melkrobot. We doen aan kleinschalige landbouwproductie, zodat onze producten voor mensen herkenbaar en traceerbaar blijven. Onze Jersey koeien maken eigenlijk deel uit van de familie, ze zijn uniek. Net als onze stieren. We kijken naar de behoeften van onze dieren, zij zijn de kern van ons bedrijf. En als het dier het goed heeft, vind je dat terug in onze producten.

Jerseykoe.com

JerseyKoe.comDuurzaam produceren en ons vlees gaan hand in hand. Aan de ene kant behandelen we de dieren op een goede wijze en zorgen voor een goed en gelukkig leven. Aan de andere kant willen we mensen de mogelijkheid geven om daarvan te genieten. Onze klanten weten waar hun vlees vandaan komt en hoe het dier geleefd heeft. Ze kunnen in onze stallen komen kijken om te zien wat we doen en wat onze filosofie is. Het vlees is traceerbaar en persoonlijk, en uiteindelijk resulteert dat in een fantastisch eindproduct.

– Christiaan Koers

Landbouwbedrijf in Kamperveen