De afkomst van Jersey koeien

Jersey koeien komen oorspronkelijk van het eiland Jersey, gelegen in Het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Jersey is het grootste Kanaaleiland en ligt op een dikke twintig kilometer van de Franse kust. Aan het einde van de 19e eeuw zijn Jersey koeien heel de wereld over geëxporteerd.

Met miljoenen koeien over de gehele wereld is Jersey nu na Holsteins het meest wijdverspreide ras dat er op de aarde rondloopt. Binnen Europa bevinden zich de meeste Jerseys in Denemarken. In Nederland zijn er relatief maar weinig koeien van dit ras te vinden.

Melkkoe, maar ook met heerlijk vlees

De melkkwaliteit van Jersey koeien is veel hoger dan dat van andere melkkoeien. In onder andere Groot-Brittannië staat het dan ook te boek als een luxeproduct. De melk van dit mooie ras heeft een hoog botervetgehalte (25% meer dan gemiddelde melk) en bevat 18% meer eiwitten en 25% meer calcium dan de melk van andere rassen.

Hoewel boeren Jersey koeien veelal houden vanwege hun melk, is de vleeskwaliteit van zowel Jersey koeien als stieren eveneens heel goed. De vleeskwaliteit komt sterk in de richting van wat specifieke vleesrassen te bieden hebben. Soms is deze zelfs beter. Experts zien het vlees van Jerseys kwalitatief als één van de betere vleessoorten. Omdat de koe klein van stuk is en het niet zoveel vlees produceert als andere rundveerassen, is het ras voor het vlees commercieel nooit interessant geworden.

En dat terwijl Jerseys een mooi eindproduct hebben. Het vlees bezit een goede marmering en is onder meer rijk aan goede vetzuren en calcium. Vaak wordt het vlees echter niet gebruikt als eindproduct en dus ‘zomaar’ weggegooid.

Herkenbaar, rustig en gezond

Jerseys behoren tot het meest herkenbare vee ter wereld. Hun kleur varieert van romig wit tot zeer donkerbruin of zelfs bijna zwart. Ze bereiken een schofthoogte van ongeveer 125 centimeter en zijn daarmee een relatief klein ras. Dit is ook terug te zien in hun gewicht. Een volwassen koe weegt gemiddeld niet meer dan 400 tot 450 kilogram. Een stier komt tot ongeveer 750 kilogram.

Hun postuur en bouw is sierlijk, wat ze een aantrekkelijk uiterlijk geeft. Ook opvallend zijn de mooie lange wimpers en het paar prachtige grote, amandelvormige ogen. Tevens wordt het vriendelijke, gehoorzame en rustige karakter van Jersey koeien veel geprezen. Met hun ijzersterke klauwen vertoont dit ras zelden een kreupele gang. Daarbij komt dat ze een uitstekende weerstand hebben tegen ziekten.

Een ander belangrijk aspect van Jersey koeien zijn de lage voerkosten en hun lage uitstoot van broeikasgassen. Fijn voor de boer, maar ook voor de ecologische voetafdruk die de dieren achterlaten. Een Jersey kan met weinig voer goed uit de voeten. Samen met de geschiktheid voor productie op vers gras is dit ras één van de voorlopers voor een duurzame landbouw.