Geplaatst op

Jersey kalfjes verzorgen

Jersey kalfjes verzorgen

Jersey kalfjes verzorgen

Hoe verzorgen we onze Jersey kalfjes

Onze Jersey kalfjes verzorgen is naast het melken en voeren van de Jersey koeien één van de belangrijkste taken op ons melkveebedrijf. Zoals ik in mijn vorige blog heb aangekondigd, ga ik je deze blog meenemen hoe we onze Jersey kalfjes verzorgen.

Goede verzorging begint al vroeg

Een goede verzorging van het Jersey kalfje begint al vroeg. Om precies te zijn al tijdens de dracht. Door de moeder van het kalfje tijdens de dracht goed te verzorgen en de juiste voeding te geven, kan het nog ongeboren Jersey kalfje tijdens deze periode ongestoord groeien. Na de geboorte verzekert dit ons er van dat de moeder koe voldoende en kwalitatief goede biest heeft voor haar kalf.

Na de geboorte

Nadat het Jersey kalfje in de afkalfstal wordt geboren, proberen we haar zo snel mogelijk biest te geven. Het liefste van de eigen moeder. Als zij geen biest heeft, pakken we biest dat we hebben ingevroren in de vriezer. Door dit snel te geven krijgt het kalfje voldoende afweerstoffen binnen. Dit is noodzakelijk om in de periode na de geboorte voldoende weerstand te hebben voor alle bedreigingen in de omgeving. Een kalfje gaat pas na een aantal weken haar eigen afweer opbouwen en zal het dus eerst moeten doen met de afweerstoffen die ze van haar moeder via de biest meekrijgt. Naast dat de biest snel na geboorte gegeven moet worden, moet het ook vaak worden gegeven. Wij proberen drie keer per dag biest te geven de eerste dagen. Soms kan het ook minder vaak, als het Jersey kalfje al bij de koe heeft gedronken. Nadat de biest is gegeven en het kalfje door de koe is schoongelikt, blijven onze Jersey kalfjes maximaal één dag bij de koe lopen en gaan dan naar hun eigen onderkomen, buiten in de iglo’s. Wij gaan in de toekomst kijken hoe we onze Jersey kalfjes en de koeien op meer natuurlijke manier langer bij elkaar kunnen houden. Voor dit moment is het vroeg scheiden van koe en het kalfje helaas de enige mogelijkheid die we hebben.

De eerste dagen buiten tot het moment van spenen

Buiten in de iglo’s krijgen de Jersey kalfjes in eerste instantie biest, wat na drie dagen overgaat in koemelk. Beetje bij beetje voeren we de melkgift op, totdat onze Jersey kalfjes maximaal 2 liter melk per keer krijgen. De kalfjes krijgen na een paar weken ook vast voer erbij, om hier alvast aan te wennen. Na twee maanden worden de dieren gespeend. Dit wil zeggen dat de melkgift langzaam wordt afgebouwd, zodat het kalfje rustig kan gaan wennen aan een leven zonder melk. Gras, brokjes en water nemen dan de plaats over die melk daarvoor had. Na het spenen gaan de Jersey kalfjes naar het grote groepshok, zodat ze ook aan elkaar kunnen wennen. Ze zijn op deze leeftijd ook de meest kritische periode door en het is goed dan ze dan met elkaar in aanraking komen en weerstand gaan opdoen.

Wil je op de hoogte blijven van onze Jersey koeien en onze boerderij, like Jerseykoe.com op Facebook!