Ook dit jaar hebben wij mee kunnen doen met de jaarlijkse keuring, dit keer met onze beste vier dames. Een leuke en leerzame tijd. Normaal gesproken vindt ieder voorjaar de keuring in Putten plaats; altijd een mooi event. Maar door Covid-19 zijn deze de laatste jaren vervangen door video keuringen op het eigen terrein. Ook dit jaar; er zijn maar liefst in totaal 200 koeien, pinken en kalveren gekeurd. Dat was dus voor de organisatie weer een hele onderneming. Mooi om aandacht en tijd te besteden aan het verzorgen, bekijken en beoordelen van onze dieren. Wij genieten volop van de voorbereiding en de uiteindelijke dag van de presentatie en keuring. Met onze Jersey’s vallen wij in de categorie klasse Jersey bedrijfsgroep / collectie en de individuele klasse. Vorig jaar mochten wij al in de prijzen vallen; we zijn in de rubriek 2e kalf koeien eerste geworden met één koe. En we zijn reserve kampioen geworden met de bedrijfsgroep. Dat maakt het voor dit jaar eigenlijk best nog spannender 😉 Op 3 en 4 juni worden de uitslagen bekend gemaakt en zijn de prijsuitreikingen!
Doel van de keuring
Door de tijd heen is er veel veranderd in de veehouderij. Maar wat vanaf het begin tot vandaag de dag nog wordt gedaan, is kijken naar koeien. Vroeger was dat de enige manier om de kwaliteit van een koe in te schatten. Tegenwoordig gebeurt dat ook door data te verzamelen. Het doel is nog altijd de kwaliteit in te schatten en de beste dieren te onderscheiden. Om koeien te blijven verbeteren blijft het oog van de meester onmisbaar. Goede en mindere punten van koeien herkennen en die helder benoemen vergt veel training. Hiervoor zijn keuringen en veebeoordelingswedstrijden belangrijk. Samen naar koeien kijken is niet alleen leuk, benoemen wat je ziet en hierover discussiëren geeft ook inzicht. Keuringen hebben niet alleen meer als doel de beste dieren voor de fokkerij te selecteren. Ze hebben meer dan ooit een sociale functie, brengen mensen bij elkaar en de mooiste dieren worden aan elkaar en de buitenwereld gepresenteerd. Hoe mooi is dat!
Onze voorbereidingen
Selectie
In de voorbereiding naar de show toe maken wij een selectie van de dieren die meedoen aan de videokeuring/show.
Wassen
Wij wassen onze koeien al een paar keer voor we ze de eerste keer gaan scheren. Zo worden haar en huid extra schoon. Wij wassen met een waterslang met handpistool. Met de slang kom je dicht bij de huid en wordt de zeep echt goed uitgewassen. Voor de show worden onze dieren voor de laatste keer gewassen.
Scheren
Om onze koeien maximaal voor te bereiden, scheren wij de dieren al net na de selectie, ongeveer zes tot acht weken voor de show. Hierdoor creëeren we ook nog eens mooier haar voor de show. Het is heel belangrijk dat voor het scheren het dier altijd wordt gewassen. Schoon haar verbetert het scheerwerk en is beter voor het behoud van de scheermessen. Onder anderen door deze voorbereidingen maakt deze tijd voor ons én de dieren bijzonder.
Voorbereidingen op de show
Een rustig dier tijdens de show vergt inspanning en tijd. Wij trainen best veel met onze koeien zodat ze tijdens lopen en presenteren luisteren naar onze hand. Ze moeten dus leren stoppen, weer starten met lopen en ook het positioneren van de benen is onderdeel van de training. Ook als een jurylid om de koe heen loopt en het dier aanraakt, wordt op geoefend. Het dier presenteren is in vele gevallen nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er zijn verschillende momenten tijdens het showen van onze koe waarop de jury op ons en het dier let. Het belangrijkste is het contact met de jury en met het dier. Het moet een samenspel worden, zodat de jury aan de ene kant het gevoel heeft dat je aandacht voor hem of haar hebt en aan de andere kant ziet dat je controle over het dier hebt. Oefening thuis is dus van belang om een vertrouwd gevoel met je dier te krijgen en te weten hoe je dier in bepaalde situaties reageert.
De keuring
De beoordelingskenmerken bij het veebeoordelen worden in twee categorieën verdeeld: de onderbalkkenmerken en de bovenbalkkenmerken.
Onderbalkkenmerken Met de scores die aan de onderbalkkenmerken worden gegeven, kan iemand zich een beeld vormen van de koe; is ze groot, hoe ziet de uier eruit, hoe is het beengebruik? De onderbalk bestaat uit negentien lineaire, meetbare, kenmerken. Ze worden vastgelegd in de scores 1 tot en met 9, behalve de hoogtemaat. De hoogtemaat wordt gemeten in centimeters. De kenmerken van de onderbalk zijn constateringen die aangeven hoe de koe eruitziet. Ze geven als het ware een foto van de koe in cijfers. Als voor een kenmerk een 9 wordt gescoord, wil dat niet zeggen dat de koe voor dat kenmerk het beste scoort. Het is een uiterste, net als een score 1. Voor ‘beenstand zij’ bijvoorbeeld betekent een 9 zeer krom en een 1 erg recht. De onderbalkkenmerken geven dus geen waardeoordeel over het dier. Onderbalkkenmerken zijn de kenmerken die je constateert, waar je een meetlat naast zou kunnen leggen.
Bovenbalkkenmerken Nadat de onderbalkkenmerken zijn gescoord, wordt de koe aan de hand van de bovenbalkkenmerken beoordeeld. De meetlat wordt dan vervangen door het oordeel en echte deskundigheid en smaak gaan een woordje meespreken. Punten worden toegekend aan de hand van de totaalindruk van het dier. De bovenbalkkenmerken geven een waardeoordeel over het dier. Met de bovenbalk wordt aangegeven in welke mate het dier overeen komt met de keuringsstandaard. De bovenbalkkenmerken worden beoordeeld van 71 tot 99 punten. Het populatiegemiddelde is 80 punten. Voor een beoordeling van 90 punten of meer moeten de koeien ten minste tweedekalfs en ten minste 48 maanden oud zijn. Er zijn uiteindelijk tal van criterea waar men op let, zowel tijdens het presenteren als op de keuring. Al met al leuk om aan mee te doen. En als we dan ook nog in de prijzen mogen vallen, is dat voor ons en onze dieren een prachtige bekroning. Het verzorgen en ontzorgen van onze dames, daar zijn wij iedere dag (en soms ook nacht) met passie en plezier mee bezig. Wordt vervolgd!
Bron: CRV – Vereniging Veehouderijbelangen Veluwe Ijsselstreek