Afgelopen november heeft onze kalverhuisvesting voor jonge dieren een update gehad. Onze oude kalverhuisvesting was aan vervanging toe. We zijn stap voor stap de hokken aan het moderniseren gegaan en nu kunnen we stellen dat het jongvee allemaal weer in moderne, nieuwe hokken is gehuisvest. De laatste hokken die we vervangen hebben raakten versleten en het klimaat was in onze ogen niet geschikt voor het houden van kalveren. We hebben nu allemaal hokken in de buitenlucht.
Waarom in de buitenlucht?
Koeien houden van frisse lucht, ze gedijen het beste bij lage temperaturen. Daarnaast is hun longomvang beperkt. Ze hebben slechts 90% van de longcapaciteit die andere vergelijkbare dieren, zoals bijvoorbeeld paarden hebben. Longweefsel dat ooit beschadigd is geraakt groeit niet meer aan en de longen raken zo onderontwikkeld. Een tekort aan longinhoud heeft nadelige gevolgen. Dit uit zich in een lage melkproductie als melkkoe en meer gezondheidsproblemen. Om dit te voorkomen is het van belang dat de longen van de jonge dieren geen schade oplopen tijden de groeiperiode. Wij hebben ervoor gekozen de dieren in de buitenlucht te gaan houden. Wij zijn van mening dat dit het meest natuurlijk voor de dieren is. Daar komt bij dat hierdoor de ziektedruk laag is en dit goed is voor de gezondheid van de kalveren. Daarnaast is het prachtig om de dieren ‘s ochtends buiten te zien lopen. Voor als je nu denkt dat de dieren het koud en nat hebben in de winter, wees niet bang, want ze hebben de beschikking over een iglo, waarin ze heerlijk warm kunnen liggen in een dik pak stro.
Hoe worden de kalveren gehouden?
Onze kalveren houden we de eerste periode in individuele iglo’s. Elk kalf krijgt een schoon hok. We kunnen zo goed zien hoe ze zich ontwikkelen en of ze bijvoorbeeld niet ziek zijn. Na deze eerste periode gaan de kalveren naar een groepshok, waar ze maximaal in groepen van 7 kalveren verblijven. Dit hok is wederom in de buitenlucht en de kalveren leven op stro. Dit heeft als voordeel dat de kalveren gewend aan elkaar raken, met alle voordelen van een frisse omgeving en een laag risico om ziek te worden. Zo kan het kalf zich optimaal ontwikkelen tot melkkoe, of een goede basis leggen voor heerlijk vlees. Na deze periode gaan de dieren doorgaans naar de wei, of in de winter naar de ligboxenstal.
Denk je nu na het lezen hoe we onze dieren verzorgen…in mijn volgende blog ga ik je stap voor stap uitleggen hoe we de kalveren verzorgen.
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_sidebar _builder_version=”3.0.90″ area=”et_pb_widget_area_2″ orientation=”left” show_border=”on” background_layout=”light” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]